Studenten van SintLucas maken videoclips over ons voedselsysteem. Drie emoties vormen de rode draad. FoodUp! is mede opdrachtgever.

Lees meer

Biopic-Marcel-Webster-01 Marcel Webster

mwebster@brabant.nl

06 55 68 69 67

Communicatie & strategie, onderwijs (Foodlabbrabant), trends, sociale innovatie

 

Sluiten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


 • De uitdaging van videoclips

  Het verhaal moet prikkelend zijn en kloppen met de muziek. Je hebt de juiste camera’s nodig, het goede licht. Én dan moet je je opdrachtgever nog tevreden houden. Maar dan staat er wel ineens een videoclip. Student Paulien Janssen vertelt.

  “Ik was altijd al creatief bezig. Ik wilde eerst altijd kunstenares worden, schilderen. Maar het is moeilijk daar je beroep van te maken.” En dus koos Paulien Janssen voor een carrière in beeld, geluid en video. De studente van SintLucas werkt samen met medestudenten aan het project Rauw Vlees.

  Brainstormen, daar begint het mee. Iedere woensdag zitten de vijf studenten bij elkaar. Dit is de opdracht, welke situaties denken we dan aan? Daarna wordt een verhaallijn uitgewerkt. Die moet kloppen met de muziek. Maar ook technisch moet er worden nagedacht. Want wil je iets in slow motion laten zien, dan moet je direct voor de juiste camera kiezen.

  Opdrachtgever is uitdaging

  En dan heb je die opdrachtgever nog. Dat was wel even wennen, vindt Paulien. “Er zijn allerlei beperkingen. We mogen nu bijvoorbeeld geen voedsel meer letterlijk in beeld brengen. Dat is eerst lastig, maar uiteindelijk wordt het er wel creatiever van.”

  Frank en Ivo in de videoclip.

  Extra uitdagend: opdrachtgevers Ivo en Frank figureren in de clip. “Ze waren superblij met de beelden. Maar geven ook goede feedback. Ik vraag daar ook naar, want je wordt er alleen maar beter van.”

  Steeds beter

  “Ik wil altijd superhard werken. Als je in een groep werkt, heb je niet met iedereen een even goede band. Dingen uitspreken, eerlijk zijn naar elkaar, dat heb ik wel geleerd. Het is echt een proces. En iedereen heeft sterke en minder sterke kanten. Samen sparren is belangrijk: hoe zie jij het voor je? Ik ben zelf altijd heel erg van de details. Je blijft dan steeds sleutelen: hoe wordt het nog leuker dan het eerst was?”

  En leuk is het geworden. Paulien zelf is ook tevreden. “Maar dat vind ik ook wel lastig nu, want je wilt jezelf wel weer overtreffen!”

  29 juni presenteren de studenten het volgende tussentijdse resultaat in het Natlab.

  De eerste video van Paulien en haar groep vind je op YouTube >

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Eerste videoclips Rauw Vlees smaken naar meer

  De eerste periode van Rauw Vlees zit erop, een serie videoclips is klaar. De studenten groeien in hun rol. Muzikant en projectleider Ivo Schot en docent Iet Vaessen vertellen. “Dat is het mooie van dit langlopende project: ik denk dat het nog beter wordt.”

  75 derdejaars studenten van Sint Lucas werken sinds februari aan Rauw Vlees. In 15 groepen maken ze videoclips over voedsel en emotie, in drie blokken van acht weken. Ze doen de opleiding voor audiovisueel-specialist of audiovisueel-vormgever. Technische en creatieve studenten die later aan de slag gaan als cameraman/-vrouw, als editor, in de reclame of voor aftermovies.

  Beeld uit een van de eerste videoclips.

  Beeld uit een van de eerste videoclips.

  Docent Iet voelde meteen voor Rauw Vlees. “Frank en Ivo wilden als opdrachtgever zelf bij het hele traject betrokken blijven, zelf feedback geven. Ze waren heel enthousiast: zagen leuke mogelijkheden en laten zich niet zo snel uit het veld slaan. Voedsel is een lastig thema voor deze studenten. Als twee jongens van buiten een enthousiast verhaal vertellen, bereik je bij jongeren meer dan wanneer ik ze als docent een opdracht meegeef.”

  “Hoe zorgen we ervoor dat ze niet met het eerste idee tevreden zijn maar dieper in zichzelf gaan graven?”

  Verder dan het varken

  Een goede videoclip vraagt nog wel wat sturing. Iet: “Sommige studenten willen het liefste alleen live-verslagen doen. Die moesten we echt aansporen om over een concept na te denken. In eerste instantie kwamen veel groepen met varkens als thema. Dat is gewoon MBO eigen: de studenten zijn heel praktisch ingesteld en willen meteen beginnen. Je moet ze dan echt afremmen: denk er eerst eens over na.”

  Varkens zijn dus nu verboden. Ivo: “Ze mogen geen letterlijke dingen meer gebruiken. Karton eten? Dat mag wel. Het wordt dan associatief sterker. We proberen ze conceptueel te laten denken. Hoe zorgen we ervoor dat ze niet met het eerste idee tevreden zijn maar dieper in zichzelf gaan graven? We laten ze groeien als filmmaker. Dat dwingt ons om heel goed te weten wat we willen en dat over te brengen. Ze prikken overal doorheen.”

  Studenten groeien

  Ivo en Frank praten veel met de studenten: over voedsel, over emotie, over de verbinding tussen film en muziek. De studenten pikken het steeds beter op, concludeert Ivo na het eerste blok: “Het is nu al geslaagd, want je ziet dat ze enorme sprongen maken. Het is moeilijke materie, maar ze zijn enorm proactief.”

  Ook Iet is tevreden: “De meeste studenten hebben op tijd een goed resultaat ingeleverd. En veel studenten hebben besloten om in de groepen te blijven die wij hadden ingedeeld. Ik denk dat de kwaliteit nog beter wordt. Ze weten hoe ze beter moeten plannen en wat de klant verwacht. Dat is het mooie van dit langlopende project. Ik denk dat ze er meer van leren.”

  Nieuwsgierig?

  De eerste serie videoclips over apathie is klaar, voor de zomer volgt de tweede serie. De derde reeks is klaar vóór de Dutch Design Week in oktober.

  Kijk voor meer informatie op rauwvlees.nu. En volg Rauw Vlees op Facebook, dan blijf je helemaal op de hoogte!

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Videoclips met een boodschap

  Onder de bezielende leiding van popmuzikanten Ivo Schot en Frank van Kasteren maken 75 studenten van SintLucas videoclips over ons voedselsysteem. Popmuziek en een verhaal met een boodschap.

  Voedsel is emotie

  Hij maakte samen met anderen voor transitie-expert Jan Rotmans een voorstelling over duurzaamheid, en daar begon het. “Door Jan ben ik die voedseltransitie ingetrokken. Ik ontdekte dat voedsel echt een sleutelrol heeft in duurzaamheid. Voedsel is een grote vervuiler. Maar het gaat ook over hoe we ons verhouden tot dieren, en wat dat zegt over ons als mens. Er zit heel veel emotie in, dat is interessant. Boeren die moeten stoppen, dat is emotie. Maar ook mensen die zich druk maken om plofkippen en toch het goedkoopste stukje vlees kopen. Tegenstrijdigheden: mensen weten het wel, maar ze kiezen ervoor het niet te zien.”

  Frank en Ivo in één van de videoclips.

  Frank en Ivo in één van de videoclips.

  In het project Rauw Vlees worden die menselijke emoties door jongeren van SintLucas (creatief-technische MBO-school) verbonden aan voedsel, vertelt Ivo Schot. Drie emoties vormen de thema’s van drie deelprojecten: apathie, naïviteit, en ledigheid. Ivo en collega Frank schrijven de liedjes, studenten maken er videoclips bij.

  “Als je een voorstelling maakt over klimaat, dan sta je voor de linkse kerk, knikt iedereen ja en amen, wat heb je dan bereikt?”

  Popmuziek vertelt verhaal

  Beeld en muziek vormen een behapbaar format en het is makkelijk online te verspreiden, legt Ivo de keuze voor videoclips uit. “Ik heb altijd een maatschappelijke betrokkenheid gevoeld. Je kunt dan met je gitaar op een zeepkist gaan staan, maar daar worden mensen vrij apathisch van. Ik kwam al snel in het theater, maar als je een voorstelling maakt over klimaat, dan sta je voor de linkse kerk, knikt iedereen ja en amen, wat heb je dan bereikt?”

  “We denken in absolute waarheden. Maar wat voel je? Kunst kan daarbij helpen.”

  Met een ijzersterke combinatie van popmuziek en een verhaal, hoopt hij nu én de bewuste consument én de muziekliefhebber aan te spreken. “De muziek moet van kwaliteit zijn, goed op zichzelf. Maar het verhaal is er ook, en daar kunnen mensen een mening over hebben, over discussiëren. De discussie is nu murw geslagen. We denken in absolute waarheden. Maar wat voel je? Kunst kan daarbij helpen. Mensen zijn verontwaardigd over de boer die een varken schopt. Terecht, maar ondertussen weten ze niet in welk systeem we onze landbouw hebben gestopt. Als je niet voelt waar voor jou de schoen wringt en niet weet hoe het systeem in elkaar steekt, kun je nooit een oplossing bedenken.”

  Partners, en hoe het tot stand kwam

  Ivo en Frank zijn lid van kunstenaarscollectief Sun City. Sun City maakte een paar jaar geleden op verzoek van transitie-expert Rotmans een voorstelling over duurzaamheid voor het Over Het IJ Festival. Daarop ging het balletje rollen. Geert Wilms (LIB) had ook wel oren naar zo’n voorstelling, maar dan over voedsel. Het werd geen voorstelling maar een videoclip. Er werd nagedacht over een vervolg. Xander Beks (Tasty Green Lifestyle Experience) koppelde Sun City aan school SintLucas. Het project Rauw Vlees was geboren. FoodUp! Brabant ondersteunt en faciliteert het project.

  Volg het project via de speciale website en Facebookpagina!

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.