Landbouw Innovatie Noord-Brabant

Al 20 jaar een begrip voor innovatoren in de agrofood: het programma Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB). LIB is een steuntje in de rug voor ondernemers die willen werken aan gezond, eerlijk en lekker eten in Brabant.

Landbouw Innovatie Noord-Brabant, kortweg LIB, is een gezamenlijk programma van de provincie Noord-Brabant en ZLTO. Het programma helpt vernieuwing in de Brabantse agrofood een stapje verder. FoodUp is betrokken bij de beoordeling van de projecten.

LIB organiseert kennisbijeenkomsten en kent een subsidieregeling. Ieder jaar worden er ruim 30 innovatieve projecten gesteund. Dan gaat het niet alleen om een financiële bijdrage: LIB denkt zo nodig ook mee met de aanvragers en brengt ze in contact met een netwerk waardoor ze kunnen doorontwikkelen. Stalsystemen als Kwatrijn of Hy-Care, teelt van quinoa, de groentestroopwafels van STROOOP!: voorbeelden van projecten die het verder schopten dankzij steun uit LIB.

“Wie een goed idee heeft, belt gewoon naar LIB. Heel persoonlijk.”

Kleinschalige, innovatieve projecten

Natuurlijk krijgen niet alle projecten zomaar geld overgemaakt. In aanmerking komen vooral kleinschalige projecten die net beginnen met het innovatieve proces, vertelt Paul van Enckevort, betrokken vanuit FoodUp! Brabant. “Het moet een innovatief project zijn dat bijdraagt aan de verduurzaming en vermaatschappelijking van de agrofoodsector. Maar we kijken ook naar de economische kant: of een idee rendabel is door kostenbesparing of door het creëren van toegevoegde waarde in de markt. Het moet natuurlijk wel levensvatbaar zijn.”

Ideeën komen tot bloei. Foto: Pixabay.com

Ideeën komen tot bloei. Foto: Pixabay.com

Laagdrempelig

Het concept is al jaren een succes. “Het belangrijkste is de laagdrempeligheid. LIB is bij haar doelgroep bekend en een soort merk geworden. Wie een goed idee heeft, belt gewoon naar LIB. Heel persoonlijk. En heel anders dan het er bij sommige andere regelingen aan toegaat. Vaak hoor je meteen al aan de telefoon of jouw idee kans zou kunnen maken op financiering. Je ziet dat mensen dat erg waarderen.”

“Als het werkt, neemt de markt het over. Als het onverhoopt niet werkt, dan heeft het niet meteen heel veel geld gekost.”

Financiële en morele steun

Voor een project is jaarlijks hooguit 35.000 euro beschikbaar. Een kleine duit in het zakje, maar het is voor ondernemers vaak ook een morele steun als zowel provincie als ZLTO erin gelooft. “Dat helpt soms ook om andere fondsen succesvol aan te schrijven. Als het werkt, neemt de markt het over of leidt het tot een vervolgproject met andere fondsen. Als het onverhoopt niet werkt, dan heeft het niet meteen heel veel geld gekost.”

Kijk op stuurgroeplib.net voor meer informatie >

 

Biopic-Wim-Coenraadts-01 Paul van Enckevort

pvenckevort@brabant.nl

06 52 78 35 24

Landbouw Innovatie Brabant

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.