Wie een systeem wil veranderen, kan een andere kijk op de wereld goed gebruiken. Jongeren komen vaak met een verrassend frisse blik voor de dag. Daarom heeft FoodUp! Brabant een speciaal programma waarin onderwijs centraal staat: Foodlabbrabant. Maak kennis met Foodlabbrant en wat het voor jou kan doen.

Lees meer

Foodlabbrabant verbindt scholen die bezig zijn met de voedseltransitie met elkaar. Daarnaast koppelt zij mensen en bedrijven die concrete vragen hebben hoe gezond, eerlijk en lekker voedsel eruit moet komen te zien en over sectoren heen willen kijken aan studenten. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Marcel Webster (mwebster@brabant.nl).

Kijk ook op facebook.com/foodlabbrabant of op Twitter @foodlabbrabant.

FoodUp! werkt op verschillende manieren samen met het onderwijs: we geven colleges, dragen bij aan Minors, formuleren zelf opdrachten, verbinden ondernemersvragen aan onderwijsinstellingen en organiseren  bijeenkomsten waar studenten en docenten van onderwijsinstellingen een belangrijke rol spelen. Daarnaast denken we mee en dragen we bij aan een nieuw curriculum van onderwijsinstellingen gericht op een gezond, eerlijk en lekker voedsel(systeem).

Biopic-Marcel-Webster-01 Marcel Webster

mwebster@brabant.nl

06 55 68 69 67

Communicatie & strategie, onderwijs (Foodlabbrabant), trends, sociale innovatie

Sluiten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Jan Vugts

  Ik zou graag willen weten of het mogelijk is dat studenten in het kader van de genoemde HAS minor mee aan de slag gaan met mij om het project “minder voedselverspilling in Tilburg” (voorlopige werktitel) mee voor te bereiden en daadwerkelijk uit te voeren. De uitvoering van het project is voorlopig gepland voor eind september – medio oktober van dit jaar. Het project bestaat in grote lijnen uit twee onderdelen. 1) een “wedstrijd” waarin huishoudens gedurende drie weken hun verspilling gedetailleerd bijhouden en door middel van tips proberen om in die drie weken ( en daarna) hun verspilling naar beneden te brengen. 2) Een activiteit op 16 oktober (wereldvoedseldag) waarbij mensen die al actief zijn in het voorkomen/verminderen van verspilling vertellen over hun initiatief en een maaltijd van ingrediënten die anders weggegooid zouden zijn.
  De gemeente Tilburg steunt dit project financieel maar ik ben nog op zoek naar mede organisatoren, stagiaires, vrijwilligers en sponsoren/subsidienten om het geheel ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren.

  1. Lotty Nijhuis

   Hallo Jan,
   Deze reactie is aan mijn aandacht ontsnapt, excuses! Ik zet de vraag nog even door. Is het nog relevant?
   Groeten,
   Lotty


 • Resultaten Minor Wereldwijde Voedseldialoog: Gezonde snack met SnackAttack

  Hoe voorkom je dat leerlingen altijd weer die kroket uit de muur trekken? In de wedstrijd SnackAttack bedenken scholieren de gezonde, duurzame snack gewoon zelf. Eén van de succesvolle projecten uit de minor Wereldwijde Voedseldialoog die de HAS samen met FoodUp! heeft georganiseerd: serieuze problematiek getackeld met fun.

  ‘Een Goei Leven Land van Cuijk’ wil meer lokale, gezonde en duurzame producten in de keukens van het Land van Cuijk. Vijf studenten van de HAS minor Wereldwijde Voedseldialoog mochten met deze keukenrevolutie aan de slag. Op een uitdagende plek: de middelbare school.

  De studenten kwamen met een wedstrijd op de proppen: SnackAttack. 30 VMBO-scholieren moesten hun eigen gezonde snack van streekproducten bedenken én koken. De winnaar: een appel-mangotaart met honing. Binnenkort mogen de scholieren ‘m vanuit de ROC-foodtruck nog een keertje bakken voor de hele school.

  Met SnackAttack hebben de studenten zowel een leuke als effectieve formule bedacht, vindt opdrachtgever Diana van Bokhoven. De funfactor maakt het zo’n succes. “VMBO 3-leerlingen zijn geen makkelijke doelgroep en je bent met een serieus onderwerp bezig. Maar in de keuken stonden de leerlingen met plezier en aandacht te koken. Of je echt wat hebt veranderd blijft natuurlijk de vraag. Maar als ze er aan terugdenken, en daardoor de McDonald’s voorbij fietsen, dan is er een mooie eerste stap gezet.”

  Op 8 november presenteerden alle studenten van de minor hun eindresultaten. Dit jaar voor het eerst in nauwe samenwerking met het Koning Willem 1 College (koksopleiding en evenementenorganisatie). Nieuwsgierig? Bekijk de resultaten van de projecten via: https://geolab.has.nl/wwv/#/view4

  Anne-Marie Spierings bekijkt de projecten.

  Daarnaast hebben alle projecten ook een plek gekregen in een kunstwerk (zie hieronder), dat werd aangeboden aan gedeputeerde Anne-Marie Spierings. Door met je smartphone het kunstwerk te scannen zie je filmpjes over de projecten terug. Het kunstwerk krijgt binnenkort een plek in het provinciehuis in Den Bosch.

  Het kunstwerk!

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Projecten komen samen in kunst

  Organiseer een slotevent en maak een kunstwerk als blijvende herinnering, zo luidde de opdracht. Wie bij een kunstwerk enkel denkt aan schilderij of beeldhouwwerk zal door de minor Wereldwijde voedseldialoog zeker worden verrast.

  Veertig HAS-studenten gingen in september met 7 concrete voedselvraagstukken aan de slag. Een achtste groep kreeg ‘het Experiment’ van FoodUp! Brabant voorgeschoteld: bedenk iets om die 7 projecten na twee maanden zwoegen aan de buitenwereld te presenteren. En wel met een slotevent én met kunst!

  De studenten van het Experiment.

   

  Het moest impact genereren, een blijvende herinnering worden, maar verder was de opdracht van FoodUp! Brabant vrij, laat student Rick Klöpping (Geo Media & Design) weten. Studenten van verschillende achtergronden – van bedrijfskunde tot dier- en veehouderij – gingen samen aan het werk. Juist die samenwerking was leuk en leerzaam. “Iedereen was erg gemotiveerd om zijn eigen kennis en kunde bij te dragen. En iedereen keek heel anders naar de opdracht. Mijn eerste gedachte bij een slotevent was: waar en wanneer? Liesbeth, die Bedrijfskunde en agri-foodbusiness studeert, dacht juist: maar hoe zit het dan met de financiën?”

  Op 8 november vindt het slotevent plaats en zien we tot welke spannende resultaten die samenwerking heeft geleid. Rick wil wel een tipje van de sluier oplichten: een mix van panelen met foto’s en ‘augmented reality’ (waarin nieuwe informatie en werkelijkheid vervloeien) onder het motto ‘Werk vanuit elke positie aan de versnelling van de voedseltransitie!’ Ook na 8 november nog te bekijken dus!

  Interesse om hierbij aanwezig te zijn? Neem dan even contact op met Rick via R.Klopping@student.has.nl

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • HAS minor weer van start

  Ook dit jaar gaan ruim 40 derdejaars HAS-studenten samen met FoodUp! Brabant aan de slag met de voedseltransitie. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings gaf vandaag het startschot voor de minor Wereldwijde Voedseldialoog. “Ik heb er weer heel veel zin in!,” laat docent Marjo Baeten weten.

  Gedeputeerd Anne-Marie Spierings opent de minor.

  Een minor is een verbredende of verdiepende cursus. In deze minor buigen studenten zich tien weken lang over een echt vraagstuk uit de voedselketen. De studenten komen van verschillende opleidingen, en dat maakt de minor zo’n succes. Marjo: “We willen problemen altijd vanuit onze eigen sector oplossen, maar voedselvraagstukken gaan over de hele keten. Ook onze opleidingen staan erg op zichzelf. Als je verschillende studenten bij elkaar zet, geeft dat een enorm effect. In het begin zijn studenten nog terughoudend, blijven ze heel erg bij hun eigen vakgebied. Maar als je de dialoog aangaat, ze een breder perspectief geeft, komen ze samen met steeds meer oplossingen.”

  De Wereldwijde Voedseldialoog begon twee jaar geleden als pilot. Dit jaar zijn er voor het eerst 12 minoren op de HAS. “Dat betekent dat minder studenten aan onze minor meedoen, maar ze hebben er nu echt zelf voor gekozen. Ik verwacht er dus nog meer van!”

  De 8 projecten in de minor komen van externe opdrachtgevers. FoodUp! Brabant is betrokken bij twee. Het eerste project is Foodgame Brabant, een estafetteproject van studenten waarvan de (tussen)resultaten tijdens de Dutch Design Week zullen worden gepresenteerd. Het tweede is ‘Het Experiment’, de slotactiviteit. Het wordt anders dan vorig jaar, vertelt Marcel Webster. “Het organiseren van een grootschalig slotevent was leuk maar ook ontzettend intensief. Dit jaar willen we iets anders, maar wat precies weten we nog niet. Het moet in ieder geval leuk zijn, veel impact genereren voor de Brabantse voedseltransitie en iets zijn waar de ideeën van de minor samen worden gebracht. Misschien wordt het wel een kunstwerk of een video. We laten ons verrassen: als je tijd steekt in zo’n project, komen studenten altijd met onverwachte ideeën.”

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • HAS studenten opnieuw aan de slag met voedseltransitie!

  Ook dit jaar gaan van 29 augustus tot 9 november 50 derdejaars HAS-studenten aan de slag met voedseltransitie. Dit doen zij in samenwerking met FoodUp! Brabant vanuit de Werkplaats de Gruyter en aan de hand van tien concrete vraagstukken uit de praktijk. Hoogtepunt: het (openbare) slotevent op woensdagmiddag 9 november!

  Een ruimere blik op het voedselsysteem

  De 50 studenten in de Bachelor Class komen van verschillende studierichtingen, zoals Voedingsmiddelentechnologie, Stad- en Streekontwikkeling, Dier- en veehouderij, Landscape Design, Geo Media & Design, Milieukunde en Tuin- en akkerbouw. Ze nemen de hele voedselketen onder de loep – van grondstof tot consument – met de principes van de circulaire economie in het achterhoofd. Ook komt aan bod: hoe (on)transparant is deze wereld, en op welke wijze kun je hier zelf invloed uitoefenen? Door een ruimere blik op het voedselsysteem en meer inzicht in duurzame voedselvoorziening kunnen de deelnemers een onderbouwde mening hierover vormen.

  Slotevent HAS Minor Wereldwijde Voedseldialoog 2015

  Slotevent HAS Minor Wereldwijde Voedseldialoog 2015

  Concrete vraagstukken uit de praktijk

  De studenten gaan in groepen aan concrete opdrachten werken. Deze vraagstukken zijn afkomstig van verschillende organisaties en bedrijven. Het gaat om o.a. de volgende vraagstukken:

  1. Ontwikkel nieuwe innovatieve bedrijfsmodellen voor boeren (in opdracht voor de Schaal van Kampen).
  2. Foodgame Brabant (in opdracht van Geodan, de gemeente Oss en FoodUp! Brabant). Ontwikkel een Brabantse foodgame voor de gemeente Oss. Meer weten? Lees meer op de projectpagina!
  3. Eiwitconsumptie Brabant in 2025. Hoe ziet de eiwitconsumptie en -productie er in 2025 uit en wat betekent dat voor Noord-Brabant?
  4. Slotevent en Facebookactie “Meet and Greet” (in opdracht van FoodUp! Brabant). Organiseer een spetterend slotevent op woensdagmiddag 9 november. En denk na over hoe een “Meet and Greet” Facebookactie voor mensen die met gezond, eerlijk en lekker voedsel bezig zijn eruit zou kunnen zien.
  5. Landbouwinnovatie Campus (in opdracht van Foodup! Brabant en de provincie Noord-Brabant). Onderzoek waaraan de Landbouwinnovatie Campus volgens boeren en partijen in de keten moet voldoen (hierbij zullen de studenten van de HAS samenwerken met studenten van de Design Academy Eindhoven).
  6. De kip van de toekomst (in opdracht van TGLE).
  7. Online bezorging supermarkt (in opdracht van Jumbo van Gerwen). Hoe kunnen we Jumbo.com online bezorging aan laten sluiten bij de wensen van de zakelijke markt?.

  Op woensdagmiddag 9 november zullen de projectteams hun eindresultaten presenteren tijdens het (openbare) slotevent in de HAS. Dit event wordt door de studenten zelf georganiseerd.

  Nieuwsgierig? Bekijk het filmpje van het slotevent van verleden jaar of volg de minor via Twitter en Facebook (@Foodlabbrabant).

  Meer informatie:

  Biopic-Marcel-Webster-01 Marcel Webster

  mwebster@brabant.nl

  06 55 68 69 67

  Communicatie & strategie, onderwijs (Foodlabbrabant), trends, sociale innovatie

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Studenten voor een frisse blik

  Foodlabbrabant koppelt voedselvraagstukken aan het onderwijs. Omdat jongeren vaak nieuwe ideeën hebben en op een andere manier naar de werkelijkheid kijken, legt Marcel Webster uit. Bovendien bepalen jongeren over een poosje zelf de toekomst.

  ‘Lef hebben en kijken: hoe moet ik werken om ook later mijn brood te verdienen?’

  Gedeputeerde Anne-Marie Spierings bekijkt met HAS-studenten de resultaten van hun minor bij de provincie Noord-Brabant.

  Onderwijs moet anders

  Een van de doelen van Foodlabbrabant is scholen helpen het verhaal van de voedseltransitie te vertellen. “De ondernemers van de toekomst kunnen niet gewoon doorgaan op de huidige manier, maar moeten lef hebben en kijken: hoe moet ik werken om nu en later mijn brood te kunnen verdienen? Dat raakt de kern van waar FoodUp! Brabant voor staat: voedselproductie die goed is voor mens, dier en omgeving, dus ook waar een ondernemer goed zijn of haar boterham mee kan verdienen.”

  ‘Studenten maken een persoonlijke groei door enleren ook veel van elkaar’

  Mooie projecten over sectoren heen

  Daarnaast koppelt Foodlabbrabant praktijkvragen aan het onderwijs. Een voorbeeld is de HAS-minor ‘Wereldwijde voedseldialoog’, waarin studenten van verschillende opleidingen vraagstukken uit het bedrijfsleven uitwerken. “Tijdens de minor prikkelen we studenten om buiten hun kaders te denken: wie ben ik, wat vind ik leuk en waar ben ik goed in? Ze maken echt een persoonlijke groei door. Ook leren ze veel van elkaar. Tussen opleidingen heersen vaak verschillende culturen: iemand van food design kijkt anders naar een voedselvraagstuk dan een student van de traditionele tuin- en akkerbouw.”

  En vaak levert de samenwerking ook mooie resultaten op, vindt Marcel Webster. “In de minor van 2015 heeft een groep studenten de NoRibs bedacht, een sparerib zonder bot. Ze zijn nu ook echt bezig om hun product te ontwikkelen.”

  Foodlabbrabant logo

  Logo Foodlabbrabant

  Verbinding tussen scholen

  Het liefst zou Marcel het sectoroverschrijdend werken nog verder doortrekken: over verschillende onderwijsinstellingen heen, met ook jongeren die niet uit de agrofoodsector komen. Zo wordt er tijdens een Living Lab van het District of Creativity van 27 tot en met 29 april 2016 door meerdere scholen gewerkt aan de vraag hoe ons voedselsysteem er over tien jaar uit zal zien. Daarnaast bestaat het plan om voor Agri meets Design een aantal scholen, zoals de HAS, Avans, St. Lucas, Helicon en de Design Academie, samen aan een concreet thema te laten werken. Opleidingen van deze verschillende scholen kunnen dan vanuit hun eigen achtergrond dit thema verder uitwerken. Tijdens de Dutch Design Week kunnen de studenten dan hun ideeën aan elkaar presenteren.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.