Aan de FoodUp! Transitietafel denken mensen met verschillende achtergronden samen na over een nieuw voedselsysteem in Brabant.

Lees meer

FoodUp! Brabant is initiatiefnemer en trekker van dit traject. Heb je interesse om mee te doen? Neem dan contact op met Tineke Laarhoven of Marcel Webster.

Biopic-Tineke-Laarhoven-Bom-01 Tineke Laarhoven

tlaarhoven@brabant.nl

06 18 30 33 48

Strategie, teamleider

Biopic-Marcel-Webster-01 Marcel Webster

mwebster@brabant.nl

06 55 68 69 67

Communicatie & strategie, onderwijs, trends, sociale innovatie

Sluiten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


 • FoodUp! Transitietafel: Boeren en maatschappelijke vraagstukken

  Ruim vijftig mensen gingen op 21 mei tijdens onze Transitietafel aan de slag met de vraag hoe boeren kunnen werken aan maatschappelijke vraagstukken. De tafelgesprekken met vraagstukken van vijf agrarische ondernemers leverden – naast nieuwe contacten – ook concrete aanknopingspunten op voor vervolgstappen.

  De vijfde FoodUp! Transitietafel was te gast op de Ruurhoeve in Hoogeloon. De Ruurhoeve is een bedrijf dat open staat voor vernieuwing. Het bedrijf wordt geleid door broer en zus Corné en Erica Ansems; ze wonen met hun gezinnen aan weerszijden van de boerderij. Samen namen ze een aantal jaar geleden het melkveebedrijf en kaasboerderij van hun ouders over. Jaarlijks krijgen ze veel bezoekers voor workshops, rondleidingen en speurtochten. ‘En binnenkort worden we ook zorgboerderij’, vertelde Corné, oud-FoodUp! Academicus, aan het begin van de avond.

  FoodUp! teamlid Veerle Slegers trapte de bijeenkomst af met het interviewen van twee generaties boeren: Joris van Lierop uit Asten-Heusden en Hans Huijbers. Joris studeerde vorig jaar af aan de HAS en is daarna in het pluimveebedrijf van zijn ouders gestapt, Hans is oud-voorzitter van ZLTO en tegenwoordig weer gewoon boer met een melkveebedrijf. Voor Joris was een belangrijke vraag voor de zaal: hoe kunnen we – als wij vinden dat boeren kunnen bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken – samen met jonge boeren nadenken over een handelingsperpectief?

  Interessante gesprekken

  De aanwezigen hadden heel verschillende achtergronden. Van een dierenarts en actieve boeren tot mensen uit het onderwijs, horeca, beleidsmakers, bankiers en maatschappelijke organisaties. Dat leidde bij het tweede onderdeel van de avond tot interessante gesprekken, toen de aanwezigen in vijf groepen uiteen waren gegaan om over een vraag van een ondernemer bij hen aan tafel te spreken. Soms kregen ze het karakter van een intervisiegesprek.

  Een conclusie aan één van de tafels was dat hulp vragen helpt. De wet van Sinterklaas, formuleerde een deelneemster: ‘Wat je niet vraagt, dat krijg je niet.’ Dat er zulke indringende gesprekken mogelijk waren, veilig en zonder oordelen, was een verdienste van alle aanwezigen én de kracht van de Transitietafel.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Transitietafel #5: hoe krijgen boeren hun positie terug?

  Hoe krijgen boeren hun positie (terug)? Dat is het onderwerp van deze FoodUp! Transitietafel op 21 mei. Het wordt inmiddels alweer de vijfde Tafel. We zullen te gast zijn bij Kaasboerderij de Ruurhoeve in Hoogeloon.

  Je hoort het steeds vaker: boeren hebben een sleutelrol in het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Of het nu gaat om voedselveiligheid en voedselzekerheid, de leefbaarheid van het platteland, gezondheid of klimaat. Aan de andere kant wordt er steeds meer van boeren verwacht: strengere eisen vanuit de overheid en consument, lagere prijzen als gevolg van marktwerking en banken zijn steeds minder bereid om te investeren.

  Boeren in positie

  Boeren willen en kunnen wel een schakel zijn in de oplossing van maatschappelijke problemen, maar ze krijgen vaak niet de positie om hiernaar te acteren. De centrale vraag van de avond Transitietafel op 21 mei is dan ook: Wat is nodig om ze in deze positie te krijgen zodat ze er ook een fatsoenlijke boterham mee kunnen verdienen? Hans Huijbers (voormalig voorzitter ZLTO), Henri van de Boomen (voorzitter BAJK) en een aantal innovatieve boeren vormen samen het programma.

  Naast het bestaande netwerk van de FoodUp! Transitietafel zijn ook de deelnemers van de FoodUp! Academie 2017 en 2018 uitgenodigd. Stuk voor stuk mensen die vanuit een sterke intrinsieke motivatie werken aan transitie van het voedsellandschap.

  Genodigden voor de FoodUp! Transitietafel hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen. Denk jij dat je ook een interessant gast voor onze tafel en voor andere gasten kunt zijn? Neem dan contact op met Marcel Webster of Tineke Laarhoven.

   

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Foto-impressie Transitietafel in Philips Fruittuin

  Op 19 juni was de Transitietafel te gast bij Philips Fruittuin in Eindhoven. Hoe helpen we jonge boeren om te komen tot een (duurzame) toekomstige bedrijfsvoering die bij hen past? De avond was in samenwerking met HAS Hogeschool en Helicon, en sluit aan bij de Transitietoujr van het BAJK. Een kleine foto-impressie (met dank aan Veerle Slegers en Wim Coenraadts).

  Fruitteler-ondernemer Carlos vertelde bij de Transitietafel van FoodUp! Brabant over zijn duurzame bedrijf, Philips Fruittuin.  Vanuit zijn eigen ervaringen zei hij: transitie is iets waar je continu mee bezig bent. Dus geen klusje van een paar maanden of een jaartje.

  Studenten van Helicon mbo in Boxtel en de HAS hogeschool vertelden aan de Transitietafel het verhaal van hun ouderlijk bedrijf en hun eigen ideeën daarover.

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Transitietafel #4 in Philips Fruittuin

  De Transitietafel van FoodUp! staat op 19 juni in Philips Fruittuin in Eindhoven. Tijdens de Transitietafel bespreken mensen met verschillende achtergronden vraagstukken uit de Brabantse voedseltransitie. Op 19 juni staat de jonge boer centraal.

  Wat kunnen we leren van jonge boeren die bijna klaar zijn met hun opleiding en op het punt staan om in het bedrijf van de ouders te gaan werken? Wat houdt hen bezig, door wie laten zij zich leiden bij belangrijke beslissingen en waar denken zij over 20 jaar te staan?

  We zijn te gast in Philips Fruittuin, ooit opgericht door Anton Philips als werkverschaffingsproject. Het is een boomgaard van 12 hectare met appel-, peren- en pruimenbomen waar fruit wordt geteeld met respect voor de natuur, nuttige insecten bestreden met schadelijke én altijd iets te doen is.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Transitietafel #3: rol van waarden bij transitieprocessen

  Hoe spelen waarden een rol bij transitieprocessen? Dat is de centrale vraag bij de derde editie van onze Transitietafel, op 28 november bij bioboerderij 't Schop in Hilvarenbeek.

  Bij de FoodUp! Transitietafel denken mensen met verschillende achtergronden samen na over een nieuw voedselsysteem in Brabant.

  Op 28 november buigen we ons over hoe waarden een rol spelen bij transitieprocessen. Hoe maak je persoonlijke waarden in groepen bespreekbaar, hoe deel je deze en hoe kan aan gezamenlijke groepswaarden worden gebouwd?

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Zoektocht naar gemeenschappelijke waarden

  Voor de transitie naar nieuwe voedselsystemen in Brabant hebben we gemeenschappelijke waarden én concrete initiatieven nodig. We kunnen ons laten inspireren door trends. Belangrijk is dat de overgang naar nieuwe systemen met zo min mogelijk pijn verloopt.

  Toekomst-denken staat op het programma van de tweede Transitie Tafel op 20 juni bij boerderij het Schop in Hilvarenbeek. Hoe verloopt de transitie naar de nieuwe voedselsystemen in Brabant, en hoe ziet die toekomst er eigenlijk uit?

  Investeer in overgang

  Elk systeem zit nieuwe systemen in de weg, begint transitiedeskundige Harry ter Riele. Het blijft overeind zolang de ‘krachten pro’ groter zijn dan de ‘krachten contra’. Transitie gaat vaak over rouw- en verliesverwerking. Het oude systeem probeert zijn tijd zo lang mogelijk te rekken. We zouden onze energie moeten steken in de overgang naar het nieuwe systeem, vindt Ter Riele, zodat de transitie met zo min mogelijk pijn verloopt en mensen wendbaar en weerbaar worden.

  Toekomst vol (on)zekerheden

  Maar hoe kijk je naar die toekomst? Daniëlle en Linda doceren International Lifestyle Studies aan Fontys en onderzoeken toekomstscenario’s. Je kunt je baseren op ontwikkelingen uit het verleden om iets over de toekomst te zeggen (de bevolking blijft nog wel even groeien), maar je kunt voor een breder perspectief ook kijken naar alle mogelijkheden en onzekerheden (houden we honger?). Het is voor alle mensen belangrijk om toekomstbewust te zijn, vinden beiden. Doemscenario’s helpen niet, maar als je weet waar je naartoe wilt, dan kun je ook bedenken waar je nu moet beginnen en bijsturen als het nodig is.

  Toekomst-drankje als versnapering.

  Samen presenteren Daniëlle en Linda een aantal mondiale trends: technologisering, digitalisering, klimaatsverandering en bevolkingsgroei. Op basis daarvan komen ze tot een aantal scenario’s voor Brabant die bijvoorbeeld verschillen in de rol van de mens (gemeenschappen die zelf voedsel verbouwen versus hightech systemen waar het voedselsysteem voor elk individu is geoptimaliseerd).

  Van visie naar waarden

  Binnen de Transitie Tafel missen we nog een gezamenlijke visie, blijkt na een terugblik op de eerste avond. De vraag is of we een gezamenlijke visie kunnen én willen maken. Misschien gaat het niet zozeer om een gedeelde visie maar vooral om een gedeelde set waarden, noemt iemand. Op zoek naar gedeelde waarden en zorgen dat de transitie zo pijnloos mogelijk verloopt, lijken de conclusies van de avond. Iets om tijdens de volgende Transitie Tafel concreet verder invulling aan te geven.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Ambassadeurs Brabantse Voedseltransitie aan FoodUp! Tafel

  Op dinsdagavond 17 januari vond de eerste FoodUp! Transitie Tafel plaats. Op boerderij ’t Schop van Jan en Cécile van de Broek troffen 35 mensen met verschillende achtergronden elkaar. De groep wil samen werken aan de vernieuwing van het voedselsysteem in Brabant (en daarbuiten).

  Tineke Laarhoven: “De afgelopen maanden hebben wij veel mensen gesproken die bezig zijn met de vernieuwing van het voedselsysteem. Vaak ging het over concrete projecten of over bijeenkomsten. Want er gebeurt al ontzettend veel. Maar tijdens deze gesprekken bleek er ook een behoefte om echt concreet sámen te werken aan een nieuw voedselsysteem in Brabant. En samen na te denken hoe dat voedselsysteem eruit zou kunnen zien.”

  Er wordt tijdens de Transitie Tafel eerst samen gekookt.

  In vertrouwen in gesprek

  Aanleiding voor FoodUp! Brabant om een Transitie Tafel te organiseren. Aan deze tafel is ruimte om met elkaar – los van belangen, op persoonlijke titel en in een omgeving waar vertrouwen centraal staat – in gesprek te gaan over vernieuwing van dat voedselsysteem en samen stappen te zetten die hieraan bijdragen.

  “Het is geweldig dat een groep van 35 mensen hier de schouders onder wil zetten. Mensen met geheel verschillende achtergronden, zoals (agrarische) ondernemers, vanuit de Slow Food-beweging, natuurinclusieve landbouw, het hoger en middelbaar onderwijs, een slager, een bank, provincie en gemeente, én van binnen en buiten Brabant. Deze diversiteit helpt ons om te komen tot nieuwe ideeën en deze in de praktijk te realiseren.”

  9 thema’s verder uitgewerkt

  De deelnemers willen op de volgende vlakken concreet gaan samenwerken aan een nieuw voedselsysteem in Brabant:

  1. Samen met ondernemers komen tot nieuwe verdienmodellen.
  2. Nadenken over een nieuw voedselsysteem (systeeminnovatie).
  3. Komen tot een maatschappelijke voedselbeweging in Brabant, waarbij participatie en sociale innovatie centraal staan.
  4. Organiseren bijeenkomsten ‘Menu van Morgen’ voor bewustwording en ontwikkelen van creatieve ideeën.
  5. Ontwikkelen van een studentcommunity gericht op voedseltransitie.
  6. Organiseren van een FoodUp! Transitieacademie.
  7. Organiseren van lokale voedseltransitietrajecten in een aantal gemeenten.
  8. Producenten koppelen aan horeca in één of meer steden in Brabant.
  9. Wet- en regelgeving inzetten om nieuwe initiatieven die passen binnen het nieuwe voedselsysteem te stimuleren.

   

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Transitietafel biedt ruimte voor vrije gesprekken en verbinding zoeken

  Hoe ontwikkelt de (Brabantse) agrofood zich, waar liggen kansen en welke uitdagingen hebben we nog op te lossen? En vooral ook: hoe kunnen we hier nog beter samen aan werken? Want er gebeurt al veel, maar ook veel los van elkaar. Daarom organiseert FoodUp! Brabant deze Transitietafel. De bijeenkomst is alleen op uitnodiging.

  De afgelopen maanden heeft FoodUp! veel mensen gesproken die bezig zijn met de vernieuwing van het voedselsysteem. Vaak ging het over concrete projecten of over bijeenkomsten. Tijdens deze gesprekken bleek dat er veel behoefte bestaat om concreet samen te werken aan een nieuw voedselsysteem in Brabant. En aan samen nadenken hoe dat voedselsysteem eruit zou kunnen zien.

  Samen in gesprek

  Een tafel waar ruimte is om met elkaar – los van belangen, op persoonlijke titel en in een omgeving waar vertrouwen centraal staat – hierover in gesprek te gaan en samen stappen te zetten die hieraan bijdragen. Daarvoor organiseren we deze Transitietafel.

  We zijn op 17 januari te gast bij biologische boerderij ’t Schop, Esbeekseweg 2 in Hilvarenbeek

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.