Brabant is sterk in agrofood, van grond tot mond. Met WeAreFood 2018 zetten de provincie en AgriFood Capital dat in de spotlight. Samen met ondernemers geven we nieuwe ideeën voor duurzaam en gezond voedsel een impuls. Met een publieksprogramma laten we zien het in Brabant nú al goed eten is.

Lees meer

Brabant maakt deel uit van een netwerk van Europese regio’s die het thema gastronomie en duurzaam en gezond eten op de internationale agenda willen zetten. Binnen dit netwerk is Brabant in 2018 genomineerd als Europese regio van de Gastronomie. WeAreFood is daar de invulling van.


Vanuit FoodUp! is Alfred van Mameren betrokken bij WeAreFood. We ondersteunen het project communicatief, met kennis en ons netwerk.

Biopic-Alfred-van-Mameren-01   Alfred van Mameren

bvmameren@brabant.nl

06 55 68 65 38

Vernieuwend agrofood en toerisme, regio Noord-Oost Brabant

 

Sluiten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


 • Horecascholen maken Brabants receptenboek

  Leerlingen van zeven Brabantse horecascholen gaan ‘Brabantse’ recepten bedenken voor een kookboek “BRBNT, van Brabantse grond”. Het project vormt de tweede We Are Food-maand ‘Voedsel van Brabantse bodem’, die 4 april van start gaat.

  Het gaat om Summa College, ROC de Leijgraaf, Cingel College, Koning Willem 1 College en De Rooi Pannen (Tilburg, Eindhoven en Breda). Alle deelnemende leerlingen volgen een opleiding tot zelfstandig werkend kok.

  Waarom Brabantse bodem?

  Veel voedsel wordt op een heel andere plek geproduceerd dan waar het gegeten wordt. Ons eten maakt een lange reis, en een faire prijs voor de boer kan niet worden gegarandeerd. Voeding van om de hoek is vaak gezonder, goedkoper en veel minder milieubelastend.

  Foto: ter illustratie, Pixabay.com

  Maar veel mensen weten dat niet, koks niet en consumenten niet. Marc Raaijmakers, directeur horeca van het Koning Willem I College: “We kunnen de food footprint simpel helpen reduceren door te eten van dichtbij en van wat het seizoen ons brengt. Dat besef leeft helaas slechts bij een enkeling. Uit onderzoek blijkt dat maar 5 procent van de Brabantse koks zich realiseert dat de herkomst van het eten dat zij iedere dag serveren van grote invloed is op het milieu – en op de kwaliteit. Ook de consument is bepaald niet bezig met de herkomst van zijn voedsel. Daarom ben ik zeer verheugd dat We Are Food komende maand de producten van Brabantse bodem in de spotlight zet.”

  Van receptenboek naar onderwijsprogramma

  Horecaleerlingen van de zeven Brabantse mbo’s gaan onder meer op bezoek bij meer dan 40 Brabantse producenten, voornamelijk boeren, van duurzame lokaal- en seizoensgebonden producten. Daar leren ze wat de Brabantse grond en het seizoen betekenen voor het product, wanneer het op zijn best is en wat de consequenties zijn voor een gerecht.

  Elke school zal daarop vier recepten ‘van Brabantse grond’ samenstellen – voor ieder jaargetijde één. Zodoende worden 28 nieuwe gerechten van Brabantse bodem bedacht. De recepten en achtergrondverhalen worden vervolgens gebundeld in een boek dat in december 2018 wordt gepubliceerd. Een begeleidende kaart in het kookboek “BRBNT, van Brabantse grond” geeft precies aan waar de lokale producten te koop zijn.

  Het thema ‘Van Brabantse grond’ wordt vanaf 2018 ook een vast onderdeel van het onderwijsprogramma op de horecascholen.

  Van Brabantse grond heeft een eigen Facebookpagina > 

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • We Are Food van start met verspilling

  Op 1 maart is We Are Food van start gegaan. 10 maanden lang pakken ondernemers en andere professionals vraagstukken bij de kop voor een Brabants voedselsysteem dat nog beter is voor mens, dier en milieu. Het jaar trapt af met de maand Samen tegen Verspilling.

  Naar 35% minder verspilling

  Wereldwijd wordt een derde van het voedsel verspild. Onacceptabel, vinden Bob Hutten (Verspillingsfabriek) en Toine Timmermans (WUR). Ze zijn de gangmakers voor een maand lang aandacht voor voedselverspilling.

  Maart 2018 gaat over twee sporen: 1. consumenten tonen dat ze de sleutel voor verandering in handen hebben; 2. ondernemers uitdagen de businesskansen op te pakken. Scholen krijgen een lespakket over verspilling aangeboden. Op 4 en 18 maart kan iedereen de Verspillingsfabriek bezoeken. Er komt een hackaton en Food Waste Day. Met als uiteindelijk doel: in 2025 35 procent minder voedselverspilling in Brabant.

  Wat is er verder nog te doen?

  Na maart volgen nog 9 themamaanden, of Brabantse Keukens, zoals De Gezonde School, #DataFood en Samen voedsel produceren.

  Kijk voor meer informatie over de Brabantse Keukens >

  Behalve een professioneel programma is er ook een publieksprogramma. Onder de titel Brabant Celebrates Food heeft VisitBrabant een jaar aan voedselvermaak in petto, met o.a. pop up-restaurant, visbakwedstrijden, foodarrangementen en een aardbeienfeest.

  Kijk voor meer informatie over Brabant Celebrates Food >

  Bron: VisitBrabant

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • 10 Brabantse Keukens bekend

  De Brabantse Keukens zijn bekend! Uit honderd inzendingen zijn tien initiatieven gekozen. Zij werken elk op hun eigen manier aan oplossingen in de voedselketen.

  Elke maand van WeAreFood 2018 staat één onderwerp in de schijnwerpers. De thema’s variëren van verspilling en smaakvol erfgoed, tot gezonde voeding voor Diabetes 2-patiënten en #datafood.

  Foto: Bob Hutten (Verspillingsfabriek, links op de foto) is KeukenChef van de eerste Brabantse Keuken in maart. Artishock – We Are Food

   

  De keukens staan onder aanvoering van een KeukenChef. Die krijgt de beschikking over startgeld en kan expertise invliegen.

  De ideeën die niet gekozen zijn, sluiten goed aan bij de tien thema’s en worden ook uitgenodigd mee te doen in één van de Keukens.

  • Maart: De Maand van Verspilling – De Verspillingsfabriek, met keukenchef Bob Hutten.
  • April: De maand van Smaakvol Erfgoed – De Brabantse Middelbare Horecascholen, met keukenchef Marc Raaijmakers.
  • Mei: De maand van de Nieuwe Boer – Het Familie Varken, met keukenchef Tjacko Sijpkens.
  • Juni: De maand van de Gezonde School – Scholengroep Het Hooghuis.
  • Juli: De maand van de Patiënt – Food for Care, met keukenchef Henk Kivits.
  • Augustus: De maand van de Gezonde Community – Gezonddorp, met keukenchef Hans van Kuijk en Norbert van den Hurk.
  • September: De maand van Community Farming – Herenboeren, met keukenchef Douwe Korting.
  • Oktober: De maand van #DataFood – JADS, Ondernemerslift Plus, BIM en gemeente Den Bosch, met keukenchef Mark van der Pol.
  • November: De maand van Samen Tafelen – Keukenchef Phyllis den Brok.
  • December: De maand van de Gastvrijheid – Ravanello, met keukenchef Ralph Geerts.

   

  Lees meer over de Keukens op de website van WeAreFood > 

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Veel belangstelling voor Brabantse Keukens

  Maar liefst 97 ideeën vielen er op de mat: producten en concepten van Brabantse ondernemers en organisaties die onze agrofood gezonder en duurzamer maken. Geclusterd in 8 thema's - Brabantse Keukens - krijgen de beste plannen uiteindelijk een prominente plek in het themajaar WeAreFood. De kwaliteit van de inzendingen is hoog. Zoveel mogelijk initiatieven worden gekoppeld aan de 8 themamaanden zodat ze allemaal onderdeel zijn van de WeAreFood-beweging.

  ‘Beter eten’, daarover moet het gaan in de Brabantse Keukens van WeAreFood: van beter eten op school tot beter eten bij de boer. We rekenden op zo’n 40 inzendingen, laat Alfred van Mameren weten, maar uiteindelijk werden 97 innovatieve voorstellen ingestuurd.

  Beter eten, daarover gaat het in de Brabantse Keukens. Foto: Pixabay.com

  De allerbesten mogen deze week komen pitchen. Deze kanshebbers hadden het beste, meest concrete idee of wisten hun concept met veel enthousiasme en passie aan te prijzen.
  Aan de jury de schone taak om hieruit de 8 themamaanden te kiezen. Ideeën met de grootste impact in en na 2018 maken kans, maar daarnaast is het ook belangrijk dat initiatiefnemers andere ideeën binnen hun thema op sleeptouw kunnen nemen.

  10 juli worden de winnaars bekend gemaakt. De winnende ondernemers en organisaties gaan vanaf september in hun eigen Brabantse Keuken hun idee verder uitwerken, samen met andere ondernemers en experts. Van maart t/m oktober 2018 worden iedere maand de resultaten van één Keuken gepresenteerd.

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Brabantse Keukens: aanmelden tot en met 15 juni

  De oplossingen van morgen voor de problemen van vandaag: daar gaan we naar op zoek in de Brabantse Keukens van WeAreFood. Samen met jou als ondernemer. Meld jouw thema uiterlijk 15 juni aan.

  Er spelen verschillende uitdagingen op gebied van food, zoals globesitas (te veel, te vet, te zoet), verstedelijking en de groei van de wereldbevolking. Dat vraagt om actie. WeAreFood 2018 gaat vernieuwing in de foodbranche aanjagen.

  Foto: wearefood.nl

  Van maart tot en met oktober 2018 nemen we in de Brabantse Keukens iedere maand een thema onder de loep. Jouw vraagstuk ook op de agenda? Meld je snel aan! 7 juli wordt bekend welke keukens in de spotlight komen.

  Lees meer op wearefood.nl >

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Doe mee met WeAreFood

  Brabant is sterk in agrofood, van grond tot mond. Elke dag werken heel veel mensen achter de schermen aan duurzaam, eerlijk en lekker voedsel.  In 2018 zetten de provincie en AgriFood Capital dat met het programma WeAreFood in de spotlight. Doe je mee?

  2018: een jaar lang beter eten in de spotlight

  Is beter eten in schoolkantines jouw missie? Of wil je consumenten meer insecten laten eten? Wie in de agrofood werkt en een idee of vraagstuk heeft rond gezond en duurzaam eten in Brabant, is van harte uitgenodigd!

  Want Brabant wil de meest duurzame en innovatieve agrofoodregio van Europa zijn. We zijn al goed op weg, maar kunnen beter worden. Met het programma WeAreFood geven we nieuwe ideeën en oplossingen een impuls. Het programma werd 8 maart gelanceerd.

  Nieuwe ideeën in de keuken

  Ondernemers – van boer tot recreatieondernemer en retailer – onderwijsinstellingen en bestuurders worden uitgenodigd om hun ideeën en vragen te delen. WeAreFood kiest daarop 12 thema’s, één voor elke maand in 2018: de Brabantse Keukens. In deze Keukens ga je met andere ondernemers samen problemen tackelen om zo te komen tot nog meer gezond en duurzaam voedsel in Brabant. Je wordt daarbij begeleid door toppers uit de Nederlandse agrofood en 10.000 euro startgeld.

  Aan de slag in ‘de Keukens’ van WeAreFood, doe je mee? Foto: Pixabay.com

  Ook laten zien wat er al is

  Naast die nieuwe ideeën willen we in 2018 ook aan iedereen laten zien dat het in Brabant nu al goed eten is. Voor dit publieksprogramma staat Visit Brabant aan de lat. Waar we dan aan denken? Belevenisdiners, apps die het verhaal achter ons eten vertellen, verduurzaming van food op festivals. Ook hierbij kun je met jouw initiatief aansluiten!

  Meedoen?

  Indienen van ideeën voor de Brabantse Keukens kan vanaf begin april. Meer weten? Er zijn drie regiobijeenkomsten voor informatie en kennismaking:

  Aanmelden voor een van deze regioavonden kan door een mail te sturen naar Cary van Gemert: cvgemert@brabant.nl.

  Kijk voor meer informatie op wearefood.nl >

  Of neem contact op via info@wearefood.nl

   

   

  Lees meer Sluiten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *