Met de school de boer op

Consumenten weten niet meer waar hun eten vandaan komt. Waar begin je dan? Op school, want jong geleerd, is oud gedaan.

Niet alleen uit de boekjes

Jonge mensen leren over voedsel, en dan niet uit de biologie-boekjes maar door te laten zien, voelen en ervaren. Met dat doel sloegen het Pius X College uit Bladel en de plaatselijke ZLTO-afdeling de handen ineen. Ook het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) sloot zich aan.

Pius X De Boer opDe partners ontwikkelden zelf een heel nieuw educatieprogramma ‘Pius X de boer op!’. Eerste- en tweedejaars leerlingen niveau VMBO basis/kader gaan op bedrijfsbezoek bij boeren in de buurt. De tweedejaars krijgen een extra voorbereidende les waarin ze vragen moeten bedenken.

Eigen mening

Jolijn de Bruijn (BAJK): “Je ziet dat leerlingen door die bedrijfsbezoeken ook echt een eigen mening gaan vormen. Een jongen had gezien dat een varkenshouder met een luchtwasser echt iets probeerde te doen aan de stankoverlast. Hij kwam voor die varkenshouder op. En leerlingen kregen er ook begrip voor dat kalfjes weggehaald worden bij hun moeder.”

Voor havo en bovenbouw

Wat De Bruijn betreft is dit nog maar het begin. “Dit krijgt vanaf nu in Bladel standaard een plek op de onderbouw. Ook kijken we hoe we het in de bovenbouw en op de havo in het lespakket kunnen stoppen. Het BAJK is nu zelf bezig om iets vergelijkbaars voor havo-scholieren in Best op te zetten. We willen dan ons dan richten op de innovatieve kant van het boerenbedrijf: zonnepanelen, mestverwerking. Zodat scholieren natuur- en scheikunde kunnen leren in de praktijk.”

Lees meer op bajk.nl >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.