Smaak verdient meer aandacht in korte keten

Smaak en kwaliteit van een product krijgen in korte en regionale ketens nog te weinig aandacht. Terwijl ze naast versheid een belangrijke toegevoegde waarde hebben, zegt onderzoeker stad-landrelaties Marcel Vijn van WUR.

Vijn publiceerde deze week een blog over het belang van smaak en kwaliteit voor regionale producten. Hij houdt zich in zijn werk al heel lang bezig met multifunctionele landbouw en korte ketens, en dit smaakaspect boeit hem al jaren.

aardbei smaak foodup brabant

Voor bijzondere smaak kom je terug

‘Smaak en kwaliteit zijn voor consumenten belangrijke redenen om een product opnieuw te kopen’, licht Vijn toe. ‘Als je bij de boer dezelfde aardbei als in de supermarkt koopt, dan heb je wel de regionale binding en de band met de boer, en dus die andere keten. Maar verder gaat het eigenlijk om hetzelfde product. De vraag is of dat voldoende is om die keten in stand te houden, om blijvende verkoop te hebben.’ En heb je alsnog eenheidsworst.

Regionaliteit en een keurmerk zijn op zichzelf onvoldoende als verkoopargument, aldus Vijn. ‘De toegevoegde waarde zit in smaak en kwaliteit. Kwaliteit wordt vaak vertaald naar versheid, maar die smaak wordt nu door boeren nog onvoldoende uitgebuit.’

aardbei jam smaak foodup brabant korte keten

Factor voor slagen korte keten

Smaak en kwaliteit zijn daarmee belangrijke factoren voor het slagen van een korte keten. Vijn: ‘Bij het slagen spelen meerdere factoren mee: logistiek, ruimte om te investeren en de periode te kunnen overbruggen voordat je keten winstgevend wordt, en aansprekende producten hebben. De drijfveer voor een korte keten is nu de wens voor een eerlijke prijs. Maar daarmee gebruik je niet de kracht van de korte keten: het kunnen leveren van bijzondere producten.’

Gebruik de kracht van de korte keten

om bijzondere producten te leveren”

Om bij het voorbeeld van de aardbei te blijven: in een korte keten kun je ook korter houdbare rassen verkopen die wel veel lekkerder zijn dan de standaard Elsanta, juist ontwikkeld op houdbaarheid.

Klimaatneutrale regionale voedselketen

Op dit moment is Vijn betrokken bij onderzoek naar een klimaatneutrale regionale voedselketen. ‘We kijken naar wat daarvoor nodig is op het gebied van transport, productie en verwerking. Begin 2020 verwacht hij hiervan de resultaten te kunnen presenteren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.