Soepele kennismaking met Nederlandse bodem

Op een uitzonderlijk mooie septemberdag stapten studenten en statushouders samen op de fiets. De bestemming: Brabantse boeren. Een kennismaking tussen mensen die elkaar normaal gesproken niet zo snel tegenkomen. En die is goed bevallen, vertelt initiatiefneemster Dalila Sayd.

“Volgens mij heeft iedereen een leuke dag gehad. Het was mooi om te zien hoe makkelijk het eigenlijk ging. Natuurlijk is het eerst altijd even aftasten: wie ben jij, welke normen en waarden heb je en kan ik vrij praten? Maar achteraf werden contactgegevens uitgewisseld en ideeën geopperd om later nog eens samen te gaan koken.”

Student en statushouder samen op de fiets voor het project Wortel schieten. © Vita Devies

Dalila Sayd van Het EETschap is tevreden over de eerste excursie van het project Wortel schieten. Centraal stond de kennismaking met de Nederlandse eetcultuur én met elkaar. Voor alle groepen was het leerzaam. De venkelsoep en Reine-Claude-pruimenjam tijdens de oud-Hollandse lunch waren ook voor Nederlandse deelnemers een ontdekking. Statushouders maakten kennis met de groenten in hun nieuwe thuisland, die soms toch niet zo nieuw bleken: (jonge) prei eten ze in Syrië ook, maar dan wel rauw!

En vooral ook leren van elkaar. © Vita Devies

Wat Dalila betreft volgen meer excursies, ook op de scholen en bij statushouders thuis. “Uiteindelijk wil ik graag naar iets tastbaars toewerken, een nieuw streekproduct of een kookboek, iets waar iedereen wat aan heeft. Statushouders leren hun omgeving kennen, studenten doen maatschappelijke ervaring op en boeren ontdekken nieuwe verdienmodellen.”

Lees meer over Dalila en Het EETschap op heteetschap.nl >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.