Tijd rijp voor groene alleskunner

Een plant waarmee je kunt bouwen, waarvan je kleding kunt maken en die je kunt eten – of aan je koeien voeren. Een plant die groeit als kool, je bodem verbetert en CO2 vastlegt bovendien. “Hoe meer je weet, hoe minder je begrijpt dat Nederland er niet vol mee staat.”

Gerald Megens is een warm pleitbezorger van vezelhennep. Zelf begon hij in 2015 met het telen van dit gewas. Een opvallende stap, misschien, voor iemand die archiefpapier conserveert. Maar het was crisis, de klandizie liep terug. Wat doe je dan met al die dure machines?

Nou, die machines, die onder een bepaalde druk en temperatuur zuren uit papier halen, blijken ook prima geschikt voor het winnen van oliën uit zaden, kruiden en bloemen – van hennep bijvoorbeeld.

Je kunt er alleen niet stoned van worden

Vezelhennep is niet te verwarren met wiet: het familielid waarvan de bloemetjes je stoned maken. Vezelhennep bevat maar weinig THC, de werkzame stof in een joint, en is dus helemaal legaal.

Het veld van Gerald. De hennep groeit gestaag.

Vezelhennep bevat wel heel veel andere handige dingen. De lijst is lang. De zaden kunnen we eten, de bladeren zijn fantastisch veevoer voor koeien. De bloemen bevatten farmaceutische stoffen zoals CBD-olie, dat werkt bij angst, stress en pijn. Van de vezels kun je spijkerbroeken maken. Of sokken. De eerste Ford was gebouwd van hennep-composiet en reed op hennepolie. En wist je dat je van het hout cement kunt maken voor het bouwen van een huis?

Die huizen zijn dan ook nog eens hartstikke klimaatbewust, want de plant legt veel CO2 vast: een hectare hennep staat gelijk aan 80.000 autokilometers. Vezelhennep gedraagt zich bijna als een onkruid. Met weinig water en zonder bestrijdingsmiddelen groeit het gewas in één seizoen drie meter hoog. De wortels werken bovendien als bodemverbeteraar.

Onbekend maakt onbemind

Waarom gebruiken we het dan niet? Dat vraagt Gerald zich ook regelmatig af. “De Gouden Eeuw hebben we te danken aan hennep. Met de touwen konden we de hele wereld over varen. Maar onbekend maakt onbemind”, denkt hij. En een eeuw geleden raakte vezelhennep in onmin, met dank aan de farmaceutische industrie. THC en CBD zouden gevaarlijk zijn.

Om die reden mogen de bladeren niet aan koeien gevoerd worden; lang werd het gedoogd, nu helaas niet meer. Toch is de tijd rijp voor vezelhennep, gelooft Gerald. Een schonere wereld wordt belangrijker. Samen met twee andere ondernemers (de één groot fan van duurzaam bouwen, de ander in de internationale landbouw actief) richtte hij de Hennep Unie op, om telers, verwerkers en eindgebruikers van hennep te werven.

Oogsten van de taaie stengels valt nog niet mee.

Alleen de oogst is nog een probleem. Gangbare landbouwmachines kunnen de taaie stengels niet aan. Gerald laat speciale machines uit Groningen komen, maar op 10 hectare wegen de kosten niet op tegen de baten. Juist daarom hoog tijd om het goede voorbeeld van Groningen te volgen, en ook in Brabant samen hennep te gaan telen en verwerken. Wie doet er mee?

Kijk ook op hennepunie.nl >

Of hennepinfo.nl >

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.