Topkok wil kinderen gezond leren eten

Je werkt als topkok, hebt een succesvol cateringbedrijf, kookt zelfs voor het Koninklijk Huis… en maakt tijd om kinderen gezond te leren eten. Vooralsnog alleen in Cuijk, maar als het aan Martien Bos ligt zijn zijn Smaakcentra straks door heel Noordoost-Brabant te vinden. Een chef met een mooie missie!

“Ik dacht: Waarom doet niemand iets aan al die kinderen die te dik worden?” En dus ging hij het zelf maar doen, Martien Bos, in zijn eigen dorp Linden. Toevallig was hij bestuurslid van het dorpshuis, daar kon wel een keuken en moestuin worden gemaakt. Hij snorde sponsors op, een schare vrijwilligers, vroeg GGD Hart van Brabant naar een lespakket van Superchefs, en uiteindelijk kon het Smaakcentrum Cuijk in november 2014 open.

“‘Er zit wel veel groente in de spaghetti,’ zeggen ze dan. Maar ze vinden het wel super lekker!”

Sindsdien komen alle schoolkinderen uit de gemeente Cuijk, groep 6 t/m 8, met enige regelmaat naar Linden. Zo’n 400 zijn dat er. En ze komen op de fiets. Natuurlijk. “Dit gaat over gezondheid. Ik wil geen achterbankkinderen. Iedereen zei: dat lukt je nooit. Maar dat lukt dus wel!”

Gezond en gezellig

In het Smaakcentrum leren kinderen wat gezond eten is en wat je ermee kunt. “Hoe smaakt een wortel, hoe gebruik je verse kruiden? Maar ook: hoeveel suiker zit er eigenlijk in frisdrank? En we leren kinderen etiketten lezen. Vertrouwen in wat je koopt is goed, checken is beter. Spelenderwijs leren we kinderen gezonder eten. We koken elke keer een driegangenmenu. ‘Er zit wel veel groente in de spaghetti,’ zeggen ze dan. Maar ze vinden het wel super lekker! Daarna gaan ze gezellig samen eten, dus niet met het bord voor de tv.”

Martien Bos kookte in 2015 met het winnende Keukenbazen-team uit Cuijk. Rechts een trotse burgemeester Wim Hillenaar.

Martien Bos (links) kookte in 2015 met het winnende Keukenbazen-team uit Cuijk. Rechts een trotse burgemeester Wim Hillenaar. Keukenbazen is een jaarlijkse kookwedstrijd voor kinderen in Noordoost-Brabant.

Vrijwillig maar professioneel

Twee dingen zijn belangrijk voor Bos. “Ik wilde geen winstoogmerk, dus ik heb een stichting opgericht. We hebben sponsors en werken alleen met vrijwilligers.” Wat niet wil zeggen dat het er niet professioneel aan toegaat. “De docenten hebben allemaal een onderwijsachtergrond. En we werken volgens het Voedingscentrum: we vertellen alleen wat wetenschappelijk goed is onderzocht.”

Van een 9 naar een 10

Een topkok ten voeten uit: goed is niet goed genoeg. Ja, geeft hij toe, het gaat boven verwachting goed, de kinderen en vrijwilligers vinden het leuk. Maar hij wil van een 9 naar een 10. En dus zijn er plannen. “Ik wil nog een app laten maken voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Zodat we kinderen na de basisschool niet kwijtraken. Daarna wil ik nog een e-learningproject starten. Kinderen kunnen hun ouders dan laten zien wat ze geleerd hebben. Want het is belangrijk dat we ook ouders betrekken bij gezond eten.”

“Wij leren kinderen water drinken: wat frambozen erbij en het krijgt zelfs wat feestelijks!”

Water is feestelijk drankje

De tweede vestiging wordt op 9 november in Boxmeer geopend. Daarna gaat Bos de rest van Noordoost-Brabant van een smaakcentrum voorzien. Want dat is echt hard nodig, vindt hij. “Kinderen hebben vaak geen idee wat ze allemaal naar binnen werken. Heb je wel ontbeten, vraag ik dan? Worden ze met een biscuitje naar school gestuurd. Ik kan me er ook nog steeds over verbazen wat er in hun rugzakjes zit. Wij leren ze water drinken; doen we er wat frambozen bij uit de tuin. Het is nog steeds water, maar het krijgt wel wat feestelijks.”

Meedoen of meer weten? Kijk op smaakcentrumcuijk.nl >

smaakcentrum-de-theorie

smaakcentrum-koken

smaakcentrum-aan-tafel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.