Transitie-ambitie: Hendrik Hoeksema

Ik zie vooral veel verwarring. Er zijn zo veel ontwikkelingen: op het gebied van klimaat, vitaal platteland, dierenwelzijn. Maar niemand weet precies waar het met de transitie naartoe gaat. En boeren zeker niet.

In deze serie vertellen deelnemers aan de FoodUp! Transitie Tafel over hun dromen en ambities. In deel 3: Hendrik Hoeksema.

 

Wie is Hendrik?
Hendrik is Programmaleider Transitie bij de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie. Vanuit die functie probeert hij richting te geven aan de transitie van de Nederlandse land- en tuinbouw.


‘De’ transitie bestaat niet. Ook al wordt vaak gedaan alsof. Transitie wordt vaak gekoppeld aan de korte keten en aan biologisch. Het lijkt net of er maar één pad is, of dat het ene pad breder is dan het andere. Maar dat is niet de realiteit: er zijn verschillende afslagen, en die afslagen zijn allemaal van belang in onze zoektocht naar een volhoudbare landbouw.

Transitie is verbinding met de samenleving

Transitie gaat over een andere manier van voedsel produceren. Een manier van voedsel produceren die tegemoet komt aan vraagstukken uit de samenleving. Vraagstukken rond voedselveiligheid, klimaat, transparantie van de keten. Waarbij de boer ook nog een goede boterham moet kunnen verdienen.

Foto: Pixabay.com

Die transitie kun je op allerlei manieren invullen. De één gelooft misschien meer in de fabrieken vol sla, zoals in Japan. De ander denkt aan een Herenboeren-concept, waarin boer en burger samen extensief voedsel produceren. Maar het is ook alles daartussenin.

Alle kanten van de tafel

Iedere boer krijgt met de transitie te maken: groot of klein, produceren voor een niche of de wereldmarkt, extensief of intensief. Bovendien staat Brabant niet op zichzelf, en Nederland ook niet. Wij gaan anders om met de klimaatuitdagingen dan Afrika, maar wat wij doen heeft gevolgen voor mensen elders op de wereld en andersom. Daar moeten we ons bewust van zijn en dat zijn we aan de vele transitietafels vaak onvoldoende.

Eenzijdig focussen werkt dus niet en is geen transitie. Daarom doe ik mee aan de FoodUp! Transitie Tafel. Ik hoop dat we samen alle randen van die tafel blijven verkennen. Anders worden we op een kwade ochtend wakker en zien we: Hé, er is een nieuw voedselsysteem. En kan niemand er mee uit de voeten.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.