Transitie-ambitie: Jack Verhulst

Duurzaam betekent voor mij voldoende inkomen en gebruik maken van de krachten van de natuur. Een bedrijfsvoering die zijn bronnen niet uitput, zodat je het morgen opnieuw kunt doen. Op die manier zorgen we voor melk, vlees maar ook voor landschap en biodiversiteit.

In deze serie vertellen deelnemers aan de FoodUp! Transitie Tafel over hun dromen en ambities. In deel 9: Jack Verhulst.

 

Wie is Jack?
Jack heeft met zijn vrouw en drie kinderen een biologische melkveehouderij in Etten-Leur. Duurzaamheid is een belangrijk thema op de boerderij: op het Vlaanderbos ligt 1,5 hectare nieuwe natuur, lopen de koeien in de wei en gaat alles in een kringloop.


10 jaar geleden verhuisden we naar het Vlaanderbos. We wilden 1,5 hectare natuur aanleggen. En biologisch gaan werken, omdat we geloven dat dat gezond is. Maar we waren toen echt een roepende in de woestijn. Werken met de natuur? Dat was redelijk revolutionair. Heulen met de vijand, zelfs!

Deze manier van werken sluit prima aan bij ons gevoel. De overtuiging dat je niet alleen moet nemen maar ook moet geven. Circulair denken, werken in samenhang met de omgeving. En een gezond product maken. Daarom zijn we sinds kort ook overgestapt op de productie van A2-melk, voor mensen die klachten krijgen na het drinken van gewone melk.

“De meeste boeren zien maar één weg: groeien. Maar deze manier van werken geneert vooral inkomsten voor anderen, niet voor de boer.”

Het is een intrinsieke drive, een bredere overtuiging: schaalvergroting, dat is niet wat we willen. Maar we willen ook laten zien dat het anders kan als je maar lef hebt. De meeste boeren zitten in een dwangbuis. Die zien maar één weg: groeien. En dat is ook het enige wat ze horen, van onder andere collega’s, van de bank, van FrieslandCampina. Maar deze manier van werken geneert vooral inkomsten voor anderen, niet voor de boer. Het is geen toekomstperspectief maar overleven. Boeren en tuinders zouden hun ogen en oren moeten openen, de andere kant op kijken. Maar vaak gebeurt dat pas als ze de sleutel moeten inleveren, en dan is het al te laat.

Over tien jaar hebben we meer boeren nodig die samen minder produceren, maar wel beter produceren. Die doen waar ze goed in zijn, gewaardeerd worden door de samenleving en een dikkere boterham verdienen. Dat is mijn droom.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Leo Ceelen

    Respect voor deze manier van boeren. Jammer dat veel boeren ‘het licht’ nog steeds niet zien en door blijven modderen op een doodlopende weg.

  2. Jacques Lardenoy (directeur Selnature.com)

    We zijn er erg trots op dat we met deze biologische boer samenwerken. Wij leveren al sinds een aantal het Agrisel Keltisch zeezout aan deze sympathieke melkveehouderij. Onze slogan past dan ook geweldig bij de Hillekens Hoeve uit Etten-Leur : Where passion meets salt!