Transitie-ambitie: Remmert van Haaften

Wat zijn de waarden onder ons voedselsysteem? Die vraag intrigeert mij. Ik denk aan Sicco Mansholt, de grondlegger van ons huidige voedselsysteem. Zijn visie na WOII: nooit meer honger. Voedselzekerheid was zijn waarde. Dat zorgde voor veel, goedkoop eten. Maar ook voor negatieve gevolgen voor dierenwelzijn, landschap en milieu.

In deze serie vertellen deelnemers aan de FoodUp! Transitie Tafel over hun dromen en ambities. In deel 2: Remmert van Haaften.

 

 

Wie is Remmert?
Remmert werkt als communicatieadviseur voor de Brabantse Milieufederatie. Hij is en voelt zich betrokken bij het hele werkveld van de BMF: natuur, landschap en klimaat, maar zeker ook verduurzaming van de landbouw.


Eén waarde hebben werkt dus niet. Maar verschillende waarden schuren weer met elkaar. Wie dierenwelzijn belangrijk vindt, laat kippen lekker buiten scharrelen. Maar dat zorgt voor meer uitstoot van fijnstof, en dat is niet goed voor het milieu. En genetisch gemodificeerde gewassen roepen veel weerstand op, maar deze weerbare planten kunnen ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen omlaag brengen. Het is niet zwart-wit, en er is geen makkelijke oplossing.

Samen naar een voedselsysteem met alle waarden

Daarom denk ik dat we ons blikveld moeten verruimen. We moeten met elkaar praten om verder te komen. Daarom heb ik me aangesloten bij de Transitie Tafel. Het is geweldig om met mensen in contact te komen die op een andere manier naar die transitie kijken. Iedereen zit op zijn eigen eilandje en heeft zijn eigen agenda. Samenkomen leidt tot meer samenhang.

Foto: Pixabay.com

De start van de Transitie Tafel  heeft al meteen resultaat opgeleverd. Samen met ZLTO en FoodUp! gaan we werken aan het traject ‘Menu van Morgen’. Centraal staat de vraag: welke waarden liggen nu eigenlijk onder ons voedselsysteem? En wat betekent dat voor wat we morgen eten? ZLTO richt zich misschien meer op duurzame verdienmodellen, wij meer op ecologische houdbaarheid, maar uiteindelijk zien we allebei het belang van verschillende waarden. Hoe kunnen we streven naar een systeem waarin al die waarden een plek krijgen?

De waarde van consument en producent

Die waarden worden natuurlijk ook bepaald door de consument. Als consument maken we elke dag keuzes: tussen goedkoop, duur, lekker, gezond, duurzaam. Maar veel mensen blijken er in de supermarkt helemaal niet bewust bij stil te staan. Tegelijkertijd zie je dat er langzaam wel wat verandert. Mensen zijn bijvoorbeeld de laatste jaren minder vlees gaan eten en krijgen ook steeds beter zicht op hoe vlees geproduceerd wordt. Dat stemt me positief: het begin van het bewustzijn is er.

Ook boeren hebben we hard nodig. Een van onze speerpunten is agro-ecologie of natuurinclusieve landbouw: voedsel produceren met respect voor de omgeving. In ons Goed Boeren-project geven we voorlopers een podium. Ik zie de transitie graag die natuurinclusievekant opgaan. Het wordt nog wel een uitdaging om het concept naar een hoger niveau te tillen, zodat meer boeren er een goede boterham mee kunnen verdienen. Maar onze ‘Goede Boeren’ laten in ieder geval zien dat het kan.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.