Varkenshoeden: terug naar vroeger is stap vooruit

Varkens die eten uit de natuur: terug naar vroeger, maar het is een stap vooruit, vindt jonge ondernemer Joshua van Wersch. Hij zoekt mensen die willen investeren in een varken; hij zal hem dan voor je hoeden.

Binnen het project Natuurlijk Boeren begon Joshua van Wersch (toen nog HAS-student) in Mechelen, Limburg, met het hoeden van varkens op een weide bij huis. “Ik wil boer worden, maar op mijn eigen manier. Ik geloof dat je elk dier zoveel mogelijk in zijn natuurlijke leefomgeving moet houden. Hoe meer je daarvan afwijkt, hoe meer problemen dat oplevert.”

De kleine kuusje, bron: Facebookpagina Varkenshoederij Kuusj

De kleine kuusje, bron: Facebookpagina Varkenshoederij Kuusj

Eten wat voorhanden is

En dus doet Joshua aan varkenshoeden. Zoals in de Romeinse tijd, toen de varkenshoeder ’s morgens langs de huizen ging om de varkens van de inwoners op te halen en te hoeden naar de voedselrijke gronden. En dat doet Joshua dus ook: zomers neemt hij zijn dieren mee naar de wei en de boomgaard, waar ze het valfruit eten. In de herfst gaat het naar de akkers, waar de varkens zich te goed doen aan oogstresten. En ’s winters vinden de varkens in het bos een heerlijk maaltje van noten en bladeren.

Crowdfarmers gezocht!

Het vlees van de kuusje (varkens op zijn Limburgs) vinden nu al hun weg naar Herberg De Smidse en Restaurant De Gerardushoeve. Maar wat begon met een paar zeugen mag nu wel serieuze vormen aan gaan nemen, vindt de jonge ondernemer. Meer grond (een zeug en haar biggen hebben ongeveer 1 hectare nodig), maar ook meer dieren. En voor de groei van ‘Varkenshoederij Kuusj’ zoekt Joshua nu crowdfunders.

Die crowdfunders – of crowdfarmers eigenlijk – krijgen hun investering terug als ‘uniek Romeins dagarrangement’, of gewoon in de vorm van vlees. Wie nu investeert kan dan eind 2017 zijn eigen stukje kuusj proeven. “Ik ben nu begonnen met fokken, een kruising tussen het Nederlands Landvarken en Duroc. Dat zorgt voor robuuste, gezonde varkens. De biggen groeien langzaam: na 9 maanden tot een jaar worden ze geslacht. Maar dan heb je wel kwalitatief beter vlees.”

Minder vlees eten

Wordt dit de toekomst? “Ík hoop natuurlijk dat dit gangbaar wordt. Maar je moet ook realistisch blijven. Ik denk dat er uiteindelijk een splitsing komt, dat de middenweg helemaal wegvalt. We hebben dan aan de ene kant boeren die produceren voor de wereldmarkt en aan de andere kant de ecologische boeren. Varkens passen heel goed bij dat ecologisch: ze zijn heel nuttig omdat ze alles eten. En eigenlijk moeten we daar naartoe, vind ik: zo veel vlees eten als past bij het voer van eigen grond.”

Wil je Joshua ondersteunen?  Kijk op zijn website kuusj.nl of op Facebook, of kom vrijdag 16 september naar de crowdfarmingdag van De Varkenshoederij.

Food Up! ondersteunt het project Natuurlijk Boeren. Lees meer op de projectpagina >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.