Vmbo-project Helicon wint Impactprijs

Het plan voor een natuurlijke speeltuin in Aalst van een leerlinge van Helicon vmbo Eindhoven heeft de Impactprijs categorie vmbo gewonnen. Het groentebelegconcept Harstikke Gruun van een HAS-studente won de prijs in het hbo.

De uitreiking van de Impactprijs vond plaats tijden de Groenpact manifestatie op 16 januari. De prijs is bedoeld voor projecten waarin studenten samen met burgers, bedrijven of maatschappelijke instellingen echte vraagstukken hebben aangepakt op het gebied van voedsel, klimaat of leefbaarheid. Het ging om projecten in de categorieën vmbo, mbo, hbo en wo.

Impactprijs vmbo

Renate van der Steen uit 3 vmbo maakte met betrokken uit de buurt een plan voor een groene speeltuin in het dorp Aalst (gemeente Waalre). Ook zette ze zich in voor de crowdfunding. En met succes, de speeltuin wordt gerealiseerd.

Bij de uitreiking vroeg landbouwminister Schouten aan Renate hoe het haar was gelukt om bij de lokale overheid geld voor de speeltuin los te krijgen. ‘Gewoon een goede voorbereiding’, antwoordde Renate.

Impactprijs mbo

In het mbo was ‘Het groenste transferium van Nederland’ van Helicon Den Bosch een van de drie genomineerden. Ze adviseerden hoe het nieuwe P+R Transferium aan de Deutersestraat in Den Bosch ook een plek kon worden voor dieren en planten. In het advies gaven ze aan met welke verblijven het beste zwaluwen, vleermuizen en bijen aangetrokken werden, compleet met bouwtekeningen. Ook dit project is gerealiseerd. Studenten van het Koning Willem I College maakten de verblijven. De prijs ging uiteindelijk naar een Friese school.

Vleermuis

Impactprijs hbo

In de categorie hbo waren twee projecten van de HAS Hogeschool genomineerd. Winnaar werd Harstikke Gruun Groenteplakken van de inmiddels afgestudeerde Chantal van der Noordt. Zij ontwikkelde een lekker, gezond en vegetarisch broodbeleg voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar, met als doel de groente inname onder deze doelgroep te verhogen. De groenteplakken worden gemaakt van zoete aardappel en groenten. Het zijn tweedeklasse groenten om verspilling van deze groente tegen te gaan en ze komen er in vier varianten.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.