Voedsel1000 kiest 10 hoofdonderwerpen

Op de eerste vervolgbijeenkomst van de Voedseltop hebben de deelnemers de tien hoofdonderwerpen bepaald voor het vervolg van het proces. Deze onderwerpen zijn verdeeld over elf groepen, de zogenoemde ‘werkplaatsen'. De komende weken gaan deze werkplaatsen de ideeën en oplossingen uitwerken tot concrete plannen.

Een kleine maand na het startschot van de Voedsel1000 was op dinsdagavond 12 maart de tweede bijeenkomst. Zo’n 140 deelnemers aan de Voedseltop ontmoetten elkaar in de HAS Hogeschool Den Bosch.

Om te beginnen ontving iedereen vier stickers. Daarmee konden ze stemmen op de vierhonderd ideeën en issues die de Voedseltop had opgeleverd, om zo samen te bepalen welke onderwerpen belangrijk zijn om aan verder te werken. Alle onderwerpen met één of meer stemmen vormden de basis voor het vervolg, het clusteren van de ideeën.

Hoofdonderwerpen

Door het clusteren ontstonden de tien hoofdonderwerpen voor het vervolg van de Voedsel1000. Deze onderwerpen zijn verdeeld over elf groepen, de zogenoemde ‘werkplaatsen’. De werkplaatsen zijn:

 1. Innovatie – eiwittransitie
 2. Hightech en data
 3. Voedselproductie lokaal
 4. Samen sterk
 5. Eerlijk en echt
 6. Educatie en bewustwording
 7. Gezondheid
 8. Ken elkaar! (wet- en regelgeving)
 9. Circulair en bodem
 10. Brabants feestje! (ook circulair)
 11. Voedselverspilling

Daarna verdeelden de deelnemers zich over de verschillende onderwerpen, maakten groepsleden kennis met elkaar en werden de eerste lijnen uitgezet.

Concrete plannen maken

De komende weken gaan de werkplaatsen aan de slag om de ideeën en oplossingen uit te werken tot concrete plannen. Op 2 april en 14 mei komen de groepen samen in Den Bosch, tussendoor spreken de afzonderlijke werkplaatsen op eigen gelegenheid af.

Ook online kunnen deelnemers en Brabanders elkaar vinden. Op het online Voedselforum gaan de werkplaatsen de komende weken hun plannen, ideeën en openstaande vragen delen, zodat alle Brabanders mee kunnen lezen en denken.

[bron: Brabantse Agrofood]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.