Voedsel1000 laat alle Brabanders meebeslissen over het voedselbeleid

Hoe zorgen we voor lekker en gezond voedsel dat goed is voor mens, dier en omgeving? De provincie Noord-Brabant wil graag dat Brabanders daar samen oplossingen voor gaan bepalen en organiseert daarom een Voedsel1000. Het moet leiden tot een eerste Brabants Voedselbesluit én uitvoering van de beschreven acties.

‘We willen in Brabant een dialoog organiseren over ons totale voedselsysteem, en niet over deelonderwerpen als mest of stoppende boeren’, vertelt projectleider Piera Fehres. ‘Het moet dus gaan over waar we met z’n allen heen willen. Maar de Voedsel1000 is meer dan dat gesprek. Het moet ook zorgen dat we er gezamenlijk mee aan de gang gaan.’

Besluit legt wat en hoe vast

Daarom moet de Voedsel1000 uitmonden in een besluit. Fehres. ‘Anders hebben al die mensen met elkaar veel goede gesprekken gehad, is er veel energie vrijgekomen, en loopt de ballon daarna weer net zo hard leeg. Het Voedselbesluit is daarom een belangrijk sluitstuk. Daarin leggen we vast wat we gaan doen en hoe.’

De Voedsel1000 is geïnspireerd op een G1000. Daarin praat een grote groep burgers, overheid en werkgevers met elkaar om samen beslissingen te nemen over belangrijke zaken in hun gemeenschap; een stad of dorp, of een specifiek onderwerp.

Foto: Merlijn Hoek (CC-BY-NC-ND-2.0)

Start met Voedseltop

De Voedsel1000 valt uiteen in drie onderdelen. Eerst is er op dinsdag 19 februari de Voedseltop. Daar gaan deelnemers in groepen van acht tot tien met elkaar gezamenlijke visies en doelen bepalen. Dat doen ze onder leiding van een deelnemer die optreedt als tafelsecretaris. Fehres: ‘Ik heb zo’n proces een keer meegemaakt en dat is echt geweldig; heel interactief. Er worden geen loopgraven uitgediept, maar je gaat het echt inhoudelijk met elkaar over bepaalde thema’s hebben.’

Wie wil, kan zich al aanmelden. Bij het aanmelden geef je aan vanuit welke achtergrond je mee wilt doen. Want dat er mensen uit verschillende geledingen meedoen is belangrijk voor het welslagen. De zaal biedt plaats aan 720 deelnemers: 180 inwoners, 180 producenten, 90 ambtenaren, 90 politici, 90 professionals, 45 professionals van ngo’s en 45 studenten, lectoren, professoren en onderzoekers uit het wetenschappelijk- en beroepsonderwijs.

Stap 2 en 3

Stap twee is het Voedselforum, enkele weken na de top. De voorstellen uit de Voedseltop worden in deze fase voorgelegd aan de rest van Brabant.

Tot slot is er de Voedselraad, gepland voor juni. Die raad bestaat uit deelnemers van de Voedseltop. Zij beoordelen de voorstellen die in het forum zijn gevormd. De voorstellen die worden aangenomen, vormen samen het eerste Brabantse Voedselbesluit. Fehres: ‘En dan volgt natuurlijk de uitdaging om de acties uit te voeren, door zoveel mogelijk mensen.’

Aanmelden

Meld je nu aan voor de Voedseltop, op 19 februari 2019, vanaf 14.00 uur in het Congrescentrum 1931 in ’s-Hertogenbosch. Bij meer aanmeldingen dan plekken wordt er geloot. Uiterlijk 12 februari hoor je of je mee kunt doen.

Meer informatie is te vinden via de website van Voedsel1000.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Gerda Arts

  ik ben een betrokken inwoner (en kunstenaar/vormgever) die woont in het buitengebied en wordt geconfronteerd met een manier van voedselproductie waarvan ik overtuigd ben dat dat niet de goede weg is. Het kan anders en veel beter! Daarom meld ik me graag aan om mee te denken.

  1. Yvonne

   Beste Gerda, dat is mooi, dat je mee wilt denken. Aanmelden gaat via de website van Voedsel1000, een link vind je in het bericht.

 2. Leo Ceelen

  Het artikel begint met: “Hoe zorgen we voor lekker en gezond voedsel dat goed is voor mens, dier en omgeving?” Ik begrijp het uitgangspunt, maar voedsel dat ‘goed is voor dier’ kan natuurlijk helemaal niet. Hoe je het ook bekijkt, dieren hebben altijd een ellendig leven en komen nog ellendiger aan hun einde. Dat kun je niet verbloemen. Wees eerlijk en laat ‘goed voor het dier’ dus achterwege.

 3. Mia Jaspers-Janssen

  De belangrijkste factor voor gezond, lekker en voldoende voedsel is en blijven mensen die dit willen blijven produceren. Ook nu staan de beste stuurlui aan wal. Het zijn de boeren en tuinders en vissers die iedere dag weer voor jullie voedsel zorgen. Maar o.a. door nog meer regelgeving, het uitgemaakt worden voor dierenbeul en/of milieucrimineel daalt het aantal boeren drastisch. De discussie zou dus vooral moeten gaan hoe je voldoende jongeren blijft motiveren om boer te worden zodat ook in de toekomst er voldoende goed voedsel beschikbaar blijft. Dus wat meer respect en waardering voor die 0,3% van de wereldbevolking die voor het eten zorgt zou zeker op zijn plaats zijn. Zonder hen blijft jullie koelkast leeg.

 4. P vd Broek

  We gaan in Nederland ten onder aan ons eigen succes van voedselproductie. Teveel dieren, teveel land, teveel mest, teveel stank, geen werk voor de geschoolde Nederlander. Moeilijke beslissing maar; ga daar produceren waar het voedsel nodig is, niet daar waar het geld regeert.