Brabantse kandidaat European Young Chef Award 2019 bekend

Vic Tosseram mag namens Brabant meedoen aan de verkiezing van de European Young Chef Award 2019. De jonge kok maakte tijdens de voorronde op 27 augustus de meest interessante variatie op de klassieker ‘Blote billetjes in het gras’.

De European Young Chef Award 2019 is een Europese wedstrijd waar jonge talenten uit verschillende Europese foodregio’s tegen elkaar koken. Bij de Brabantse voorronde streden zeven jonge Brabantse koks in opleiding hier om een plek in de Europese finale. In het ZiN Inspiratielab in Veghel gaven ze ieder een eigen draai aan de klassieke stamppot met aardappelen, witte bonen (de blote billen), snijbonen en rookworst.

Talentvolle leerling-koks

De zeven talentvolle leerling-koks waren geselecteerd door scholengemeenschap De Rooi Pannen (Tilburg, Eindhoven, Breda). De jury werd gevormd door Thijs Vis (Restaurant ’t Misverstant), Sietse Blummel (culinair adviseur bij Sligro), Nick de jong (wedstrijdambassadeur van De Rooi Pannen) en juryvoorzitter Alfred van Mameren van FoodUp! Brabant. De jury riep tweedejaars leerling-kok Vic Tosseram uit als winnaar. Dolf van den Hout en Stan Hooijen werden respectievelijk tweede en derde.

Lees ook het interview met Vic Tosseram

Juryvoorzitter Alfred van Mameren vond het geweldig om te zien hoe creatief en innovatief deze jonge chefs te werk gingen. “De winnaar onderscheidde zich echt door zijn creativiteit en toegepaste techniek. Hij ging met zijn gerecht letterlijk en figuurlijk de hoogte in. De gevulde worst was écht een topper en gaf de doorslag.”

European Young Chef Award

De European Young Chef Award is een initiatief van tien Europese regio’s die die hun streekeigen tradities willen laten zien. Ook willen ze gezonder en duurzamer eten bevorderen. Brabant is een van deze regio’s. De European Young Chef Award draagt ook bij aan het versterken van de onderlinge banden. Daarnaast daagt de wedstrijd jonge talenten uit om te werken met regionale producten.

De finale is van 22 tot 24 oktober op het Griekse eiland Rhodos. In 2018 vertegenwoordigde Tim Bressers Brabant in deze talentencompetitie.

Kandidaten aan het werk

Gastronomisch erfgoed

Deze Brabantse voorronde werd georganiseerd door Noord-Brabant Culinair, Sligro, De Rooi Pannen, AgriFood Capital en FoodUp! Brabant. Samen zetten zij zich in voor het in stand houden van het Brabantse gastronomische erfgoed en het ontwikkelen en ondersteunen van jonge talenten.

Deze wedstrijd biedt Brabant de kans om ook in het buitenland te laten zien wat de provincie te bieden heeft op het gebied van gastronomie en culinair erfgoed. Gemma Schneemann, directeur marketing Sligro: “Voor ons en de partners waar wij deze wedstrijd samen mee organiseren zijn talentontwikkeling en Brabants erfgoed belangrijke onderwerpen. Wij zijn daarom heel blij dat wij deze jonge chefs een podium kunnen geven. Tegelijkertijd konden we producten van Brabantse bodem in de spotlights zetten. Brabant op zijn best.”

Foto’s: Stick to the Brand

Finishing touch

Trotse winnaar Vic Tosseram

Blote billetjes in het gras

Alle jonge Brabantse talenten

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.